Depeche Mode
Ušće, Beograd
19. maj 2013.

21. maj 2013.

 
 
 
  Depeche Mode konačno su održali koncert u Beogradu. Iako su neki mediji olako ovaj događaj opisivali kao događaj godine u kuturnom smislu i nastup koji će se razlikovati od drugih na turneji s obzirom da dolaze prvi put, dobili smo koncert koji se nije mnogo razlikovao od onih održanih na prethodnom delu turneje.

Mišljenja prisutnih o koncertu Depeche Mode održanom na Ušću su vrlo podeljena. Od toga koliko je bilo prisutnih na samom koncertu (30.000, više ili manje), ko je šta i koliko video i čuo, kakva je bila organizacija koncerta (izlaz sa koncerta je bio sramotno spor i zastrašujući, da ne kažemo vrlo opasan, jer se dešavao po mrklom mraku), da li je ovo bila samo tezga ili sasvim dobar i regularan koncert, da li smo zaslužili više ili smo dobili tačno onoliko koliko je trebalo?

Iz moje perspektive, što iskreno mogu reći, dobili smo dva sata i petnaest minuta nastupa koji je bio vrlo profesionalan, osvetljenje i ozvučenje je bilo fenomenalno, ko nije dobro video grupu, sigurno ju je dobro čuo. Članovi grupe su bili dobro raspoloženi, Dave Gahan je izuzetno harizmatičan, glas mu je bez prigovora.

Ono na čemu se može zameriti je sama set lista koja sadrži manje hitova nego što se očekivalo. No, ko je iole malo obratio pažnju na set liste koncerata koje su odžali u okviru promocije albuma Delta Machine video je da je to manje više bilo ono što su Depeche Mode svuda svirali.



Pojedini delovi koncerta su bili maestralni, publika je zaista disala zajedno sa grupom, pojedini delovi frustrirajući (ispadanje iz ritma, problemi sa tehnikom u jednom delu koncerta koji je pomalo ohladio publiku), paljenje baklji u publici pri kraju koncerta, polivanje pivom prisutnih od strane uzbuđenih pojedinaca (izgleda da se bez toga ne može!).

Sve ovo je bilo deo jednog ipak izuzetnog događaja gde su "Home", "Personal Jesus", "Enjoy The Silence", "I Feel You", "Just Cant Get Enough", "Policy Of Truth", "Walking in My Shoes" i još neke dovele publiku do usijanja, dok su neke numere primljene sa manje entuzijazma kod prisutnih. Očito je da publika baš i ne poznaje dobro novi album Delta Machine“ i da su manje pratili rad grupe poslednjih godina.

Ako smo očekivali da će grupa izvesti koncert kojim će se iskupiti srpskoj publici za otkazivanje prošlog koncerta, pogrešili smo. Ljudi koji su prvi put prisustvovali nastupu Depeche Mode bili su zadovoljni, dok su oni koji su ih gledali više puta bili kritičniji u sagledavanju stanja stvari.

Pošto je ovo prvi put da sam prisustvovao koncertu Depeche Mode, uz sve zamerke smatram da je ovo bio veoma dobar nastup i da je trebalo videti i čuti Depeche Mode.


tekst - slobodan vlaketić
Foto - NM

 
 

koncerti


Dado Topić & TAT
Sava Centar
17.05.2013.




Zemlja gruva
"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.